O autorke / About me

Boba Markovič Baluchová

PMMXV_1028_DSF7112 - Version 2

Boba = eticky píšuca novinárka, blogerka, pedagogička, trénerka mediálnej výchovy a gramotnosti, aktívne fungujúca v mimovládnom aj univerzitnom prostredí. Kedysi niekým vcelku vtipne označená za “over-educated NGO and university chic”… Venuje sa globálnemu vzdelávaniu, dobrovoľníctvu, komunitnému rozvoju, a prepojeniu rozvojovej problematiky s mediálnou produkciou (čo je aj jej témou dizertačnej práce na Palackého Univerzite v Olomouci).

Svoje blogové platformy (až na blog o férovej móde a second-hand odievaní: balBo deBra style) nestíha aktualizovať, no napríklad pre magazín Inspire píše s podozrivým nadšením už od roku 2010. Vyše dekády pripravovala rozhlasové relácie pre Rádio TLIS. Rada číta severské kriminálky, mudruje o umení, dvakrát do týždňa chodí do kina, počúva advanced music, zo svojich ciest posiela stovky pohľadníc, nakupuje výhradne v second-handoch. Nikdy nejedla v McDonalde, nenosí nohavice, neznáša (kolektívne) športy, ku kamarátom je až príliš kritická. Uznáva svoju maminu a obe sestry: Balushky.

Každý polrok sa nachádza dobrovoľne na inom kontinente, no bezvýhradne miluje rodnú Bratislavu. Momentálne pôsobí aj s manželom (hudobným vývojárom a fotografom Palo Markovičom) v novozélandskom Aucklande, kde vychováva pármesačnú dcéru Tove Tui. Odtiaľ svoj Twitter účet zásobuje krkolomnými hashtagmi.

Recent Posts

Ženské hlasy pre všetky zmysly pt. VI: Anna von Hausswolff

Anna von Hausswolff

Na Annu von Hausswolff sa dobre pozerá

Ak ste doteraz o Anne von Hausswolff nepočuli, držte si ju v hľadáčiku. A nielen ak ste koncertní fotografi či fotografky živých vystúpení dlhovlasých dív za klavírom, ale aj kritickí poslucháči k tomu. Ďalšia talentovaná blonďavá speváčka zo Švédska, hoci o dekádu mladšia ako Ane Brun, je na obzore. Po vydaní svojho debutu „Singing from the Grave“ v roku 2010 upútala pozornosť ako predskokanka slávnejšej krajanky Lykke Li.

Nielen švédska kritika prijala mladú krv, ovládajúcu hru na organe, ktorá vie ovládnuť celé pódium svojím zjavom, veľmi pozitívne. Prirovnania k legende Kate Bush sa počúvajú veľmi dobre.

V roku 2013 nasledoval album „Ceremony“, vydaný v severnej Amerike na značke Other Music Recording Co.. Redaktori štátnej rozhlasovej stanice NPR boli z platne nadšení a Annu si niekoľkokrát pozvali do svojich programov. Americké turné zvýšilo speváčke zaoceánsku popularitu. Aj na Slovensku má dievča svoju fanúšikovskú základňu. Vďaka tomu, že distribučná spoločnosť Wegart na svojej fanpage masívne tlačí Annin posledný album „The Miraculous“ z roku 2015. Treba dodať, že naozaj stojí za vypočutie.

Začiatkom roku 2018 Anne na konte pribudlo EPčko s názvom “Dead Magic”. Tajomný videoklip ku skladbe “The Mysterious Vanishing of Electra” ju radí ku speváčkam s neprepočuteľným prejavom (typu už spomínanej Kate Bush, alebo skôr PJ Harvey, Diamandy Galas, Meredith Monk), aké skrátka chceme počuť a hlavne vidieť naživo.  Napríklad na Pohode.

Text: Boba Markovič Baluchová, Foto: archív WEGART-u

(Článok bol pôvodne spracovaný pre magazín Inspire, jar-leto 2017).

  1. Boba M. Baluchová: Na cestách som si otestovala, čo v živote robiť chcem a čo nie Leave a reply
  2. Ženské hlasy pre všetky zmysly pt. V: Angel Olsen Leave a reply
  3. Palo Čejka: Mojím cieľom je rozprávať historky Leave a reply
  4. Ženské hlasy pre všetky zmysly pt. IV: Marissa Nadler Leave a reply
  5. Ženské hlasy pre všetky zmysly pt. III: Agnes Obel Leave a reply
  6. Rešpektovať vlastné tradície aj spoznávať širší svet cez world music Leave a reply
  7. Tri typy podujatí, ktoré budete chcieť navštevovať každý mesiac Leave a reply
  8. Naskočiť do vlaku fanúšikov a fanúšičiek Petera Maya Leave a reply
  9. Seriálový špeciál III: Seriály, ktoré vedeli produkciu včas ukončiť Leave a reply